De Duitsers wilden van hem af, maar nu pakt hij een prijs: deze rode beuk in Smilde

Dinsdag 10 September 2024
  • De rode beuk staat tussen andere bomen in de voortuin van een villa in Smilde (Rechten: RTV Drenthe / Stefan Klomp)

De boom van Drenthe van dit jaar staat in Smilde. Hij staat in de voortuin van een prachtige oude rijksmonumentale villa, gebouwd in 1903. De boom is van exact dezelfde leeftijd.

Het gaat om een rode beuk. En niet zo maar één. "Deze boom is heel erg bijzonder om het verhaal wat erbij hoort", zegt Ingrid Nijwening. Zij woont in de villa en heeft dus deze boom van net geen 30 meter hoog in haar voortuin staan. Een belangrijk hoofdstuk uit het verhaal van de boom gaat terug naar de Tweede Wereldoorlog. Eigenlijk zou deze boom hier namelijk helemaal niet staan. De Duitsers wilden hem weghebben, net als alle andere bomen in de tuin.

"In de oorlogstijd waren hier de Duitsers gelegerd. Hier achter het huis zaten ze in een bunker", wijst Nijwening naar haar tuin, de bunker is al lang verdwenen. "Ze wilden alle bomen kappen in de tuin, omdat ze goed zicht wilden hebben op de brug. Deze brug was een strategisch punt. Dus de bomen moesten het veld ruimen."

Maar daar stak de vrouw van huisarts Freeve, een stokje voor. Zij was erg begaan met de tuin en in het bijzonder met de bomen. "Ze is voor elke boom de strijd aangegaan om deze te behouden." Dat is bij enkele bomen gelukt, waaronder dus de rode beuk.

Ingrid Nijwening had dus de luxepositie om te kiezen welke boom ze ging nomineren voor de verkiezing van mooiste boom van Drenthe. Maar lang hoefde ze daar niet over na te denken. De rode beuk natuurlijk!

Afbeelding
Van boven is de boom rood, van onder is hij groen (Rechten: RTV Drenthe / Stefan Klomp)

"Als je kijkt naar die voet van de beuk. Dan vind ik gewoon dat dat symbool is voor de kracht van deze moedige vrouw." En die voet is inderdaad flink en daar haalt de boom ook zijn bijnaam vandaan. Of is het meer een koosnaampje? "Nee, de boom heeft nog geen koosnaampje", lacht ze. "Meestal wordt-ie vergeleken met de olifantenpoot, vanwege die voet."

Al met al is die hele boom een plaatje. "Hij staat prachtig in deze tuin. Hij is goed ontwikkeld. Als je dan voorstelt dat hij tachtig jaar geleden bijna gekapt was..."

Afbeelding
De olifantenpoot (Rechten: RTV Drenthe / Stefan Klomp)

De boom is met zijn 121 jaar behoorlijk op leeftijd inmiddels. Maar sprake van een kwakkelende gezondheid is er allesbehalve. "Hij is hartstikke gezond." Het is namelijk ook een monumentale boom - dat past ook wel bij de villa met de status Rijksmonument - en dat houdt weer in dat het Drents Landschap de boom altijd komt controleren. "De conditie van deze beuk is goed", weet Nijwening.

Het is niet alleen een boom voor de sier. De schaduw van de boom is ook erg belangrijk voor ander leven. Om de boom staan allemaal krokussen. En die gedijen in de schaduw. "Dankzij deze boom staan ze dus goed in de schaduw."

Lintje bij landelijke titel

Nu deze boom verkozen is tot boom van dit jaar van Drenthe, is hij automatisch genomineerd voor de landelijke verkiezing. Sinds 2018 wordt de verkiezing van boom van het jaar gehouden. Drenthe heeft nog geen enkele keer gewonnen. "Ik denk dat het dit jaar nodig tijd is om daar verandering in te brengen. Ik hoop dat iedereen wil stemmen op deze boom, zodat Drenthe de boom van dit jaar kan leveren. Dat verdient deze boom. En ik vind het een ode aan mevrouw Freeve die dus zo moedig is geweest om de strijd aan te gaan. Dat zij nu zoveel jaar later dit verdient."

Afbeelding
De boom staat in de voortuin van een prachtige rijksmonumentale villa in Smilde (Rechten: RTV Drenthe / Stefan Klomp)

Sinds vandaag kunnen mensen stemmen op hun favoriete boom, via deboomvanhetjaar.nl. Vooralsnog ziet het er goed uit voor Drenthe: op deze eerste dag heeft de boom in Smilde de meeste stemmen gekregen. Stemmen kan nog tot en met 17 oktober.

En mocht hij met de titel aan de haal gaan, dan ligt er ook een beloning in het verschiet voor de rode beuk. "Hij heeft nog geen lintje. Maar als hij de nationale titel wint, gaan we zeker een lintje ophangen!"

Afbeelding
Huisarts Freeve met zijn vrouw en vrienden in de tuin van de villa (Rechten: Historische vereniging Smilde)

Lees ook:

Contact
opnemen