Het Drents-Friese Wold is de perfecte plek voor een herfstwandeling die tegelijkertijd een tijdreis blijkt te zijn.
Samen met boswachter Lysander van Oossanen van Staatsbosbeheer staan we stil bij de drie grootste loofbomen in het bos; de eik, de berk en de beuk.
De ene loofboom is de andere niet
Een deel van het bos is veranderd in een woeste vlakte nadat de dode fijnsparren zijn opgeruimd. Dit biedt mogelijkheden voor de heide en voor een onverschrokken pionier de hier zijn kans schoon ziet, de berk. Een stuk verderop heeft een beukenbos een heel andere uitstraling. Deze bomen kunnen met een stuk minder licht overleven en zullen uiteindelijk het bos overnemen. De majestueuze eik is een favoriet van de boswachter.
ROEG! in het Drents-Friese Wold
Bekijk hier de ROEG!-uitzending van 2 november 2024 over de verschillende soorten loofbomen in het Drents-Friese Wold.
Vol vertrouwen met pensioen
Ecoloog, plantenkenner en orchideeënliefhebber Hans Dekker gaat met pensioen. Voordat het zover is neemt hij ons in de uitzending van 2 november nog een keer mee naar het Dwingelderveld. Daar begon ooit het natuurbehoud in Drenthe. "Het Dwingelderveld is maatgevend voor wat we in Drenthe aan natuurherstel doen." En dat is soms succesvol en soms wat minder. "Een plant als de drijvende egelskop is karakteristiek voor Drenthe en echt een soort die maakt dat dit een natuurgebied van hoge kwaliteit is."
Eeuwenoude boerderij gerestaureerd
In het Reestdal staat een eeuwenoude monumentale boerderij die met oog voor historische details gerestaureerd wordt. Jermo Tappel van Stichting Het Drentse Landschap laat in ROEG! de gebintconstructie in het boerderijgedeelte zien. "Een van deze dekbalken stamt uit 1560. Al het overige hout is later in de 17e en 18e eeuw allemaal een keer aangepast. Als we straks gaan isoleren, komt de oude indeling weer terug en worden de historische elementen teruggebracht."