De bosuilen laten zich weer zien en horen

Vrijdag 08 Februari 2019
  • Overdag houdt de bosuil zich schuil (foto:Free Nature Images/Mark Zekhuis)

Ga deze dagen 's nachts het bos in - het liefst tijdens een windstille, ijskoude en maanverlichte nacht - en je hebt grote kans dat je een bosuil hoort roepen. De maand februari en maart zijn namelijk bosuil-maanden.

De mannetjes zijn druk bezig een plek te veroveren. De vogels paren en de eerste uilen broeden al. Deze vroege vogels verwachten hun jongen eind februari. Wil je nog meer weten over de bosuil? We beantwoorden vijf vragen.

1. Waar vind je de bosuil?
Bosuilen komen op allerlei plekken voor maar ze zitten het liefst in het bos. Toch voldoet niet elk bos, ze hebben namelijk oude bomen nodig met holten er in waar ze in kunnen broeden. In een bos zonder holle bomen kun je de bosuil helpen met een nestkast. Dat moeten wel grote nestkasten zijn want bosuilen zijn grote vogels.

In bijna elk groot bos in Drenthe zijn bosuilen te vinden. Toch zie je ze bijna nooit. Ze hebben fantastische schutkleuren en overdag zitten ze vaak in een holte. Ze maken wel veel geluid, dus horen kun je ze wel.

2. Wat zijn het voor dieren? 
Bosuilen zijn typische uilen: het zijn nachtvogels en ze zijn helemaal aangepast aan de jacht op muizen. Ze hebben een uitstekend gehoor en ze kunnen vrijwel geluidloos vliegen. De oren zitten naast hun ogen en staan niet symmetrisch in hun kop, daardoor kunnen ze heel precies 'diepte' horen.

3. Welke uilen komen in ons land voor?
In Nederland leven vijf verschillende soorten uilen: de bosuil dus, de ransuil, de steenuil, de kerkuil en de velduil. En heel soms de oehoe die vlak over de grens voorkomt. Deze uil broedt in de Achterhoek en in Limburg, maar niet in Drenthe.

Lees ook: Soort van de maand: Een kijkje bij de steenuilen van Wim de Boer

Dan zijn er nog wat exclusieve soorten zoals ruigpootuil, die ooit in Drenthe broedde, en de sperweruil. Maar die zul je niet zo snel tegenkomen. De bosuil en de kerkuil komen het meest voor in onze provincie. De ransuil is een stuk zeldzamer.

4. Hoe kun je uilen helpen?
Voldoende nestgelegenheid is voor uilen een probleem; vooral voor de kerkuil en de steenuil. Bij de steenuilenwerkgroep en de kerkuilenwerkgroep kun je terecht voor meer informatie over nestkasten.

Lees ook: Steenuilenwerkgroep Uffelte: minder eieren dan verwacht

5. Ik wil graag zelf een uil nemen, kan dat?
Dat moet je niet doen. Uilen zijn mooi en mysterieus en nog veel meer maar ze zijn ook saai want ze slapen bijna de hele dag. 's Nachts worden ze wakker en dan willen ze muizen en ratten vreten. En ze schijten verschrikkelijk veel. Plus elke dag een braakbal. Niet doen dus, laat ze gewoon in de natuur en koop geen uil op Marktplaats.

Door: Jan Dijk

Contact
opnemen