Steken dieren de weg over of rijden wij door hun bos? Jaarlijks overleven honderden dieren in Drenthe de oversteek niet, van buizerds en dassen tot reeën en vossen. De Dassenwerkgroep Drenthe houdt nauwgezet bij hoeveel dassen aangereden worden én of er zogende moeders tussen zitten.
Vrijwilligers van de werkgroep lokaliseren de weesdassen en zijn dagelijks in de weer om te voorkomen dat de jonge dieren doodgaan van de honger.
Oversteken
Vrijwilliger bij de dassenwerkgroep Harry Boerma laat een gevaarlijk stuk weg zien tussen Borger en Eext. "De dieren waaronder dassen komen daar uit het bos en steken deze weg over naar het voedselgebied aan de overkant. Dit is een dode das van ongeveer anderhalf jaar geleden. Het dier werd geschept door een auto, de grootste vijand van de das." Alleen het skelet is nog zichtbaar net naast de weg.
Wissel
De dassenwissel loopt tegen het talud omhoog. Daarachter ligt de N34. Boerma: "Je kunt zien dat het heel actief is en dat ze hier bijna iedere avond komen. Je ziet wroetplekken waar ze naar regenwormen zoeken, het hoofdvoedsel van de das. En een latrine." Bovenop de helling ligt een kruising. "Hier moet het dier zelf bepalen of het links, rechts of rechtdoor gaat." Rechtdoor betekent recht op de Hunebed Highway af.
Wildtunnel
Dit punt laat zien hoe belangrijk tunnels en rasters zijn voor de overleving van dassen. "Normaal gesproken gebruiken de dassen een duiker onder de weg door", vertelt Boerma. "Maar die duiker is nu een obstakel geworden want er staat water in. Ze houden niet van natte voeten en dat betekent dat ze over de weg gaan. Rasters en faunapassages stimuleren dassen, vossen, marters en andere dieren om veilig naar de overkant te komen. Helaas is de provincie hier vergeten om ze aan te leggen."
Registratie
Meldingen van doodgereden dassen komen bij de werkgroep binnen die bijhoudt om hoeveel dieren het gaat. "Dat zijn ongeveer honderd tot honderdvijftig dassen per jaar in heel Drenthe. Maar er worden ook dassen aangereden die nog kunnen lopen en in het bos doodgaan. Ga er maar vanuit dat er gemiddeld zo'n tweehonderd per jaar worden doodgereden."
Moeder
Als het aangereden dier een vrouwtje met jongen is, zijn de jongen ook in gevaar. "In 2019 werd een zogende das bij Grolloo doodgereden. We kunnen met trots zeggen dat we alle dassenburchten in Drenthe in kaart hebben, dus we wisten al vrij snel waar we moesten zoeken. We hebben de burcht getraceerd en toen we daar aankwamen zaten de jonge dassen al voor hun hol te wachten op hun moeder want ze hadden honger. In 2020 was het weer raak bij Borger."
Verzorging
Met een team van vier mensen zijn de jongen elke dag van voer en vers water voorzien. "We gebruiken hondenbrokken en een mengsel van honing en pindakaas", aldus de dassenexpert. "Daar maken we een pulpachtig mengsel van zodat de jongen ook vocht krijgen. Een maand lang krijgen ze dat natte voer en dan gaan we langzaamaan over op droog voer met normale hondenbrokken." Alle weesdassen hebben het overleefd en een van de wezen uit Grolloo is inmiddels zelf moeder geworden.
Melden
Boerma roept op om dode dassen te melden bij de Dassenwerkgroep Drenthe. "Op die manier kunnen we achterhalen uit welke burcht een das komt. Ze zeggen wel dat er genoeg dassen zijn, maar als je weet hoeveel er jaarlijks doodgaan. In mijn gebied heb ik ongeveer honderdveertig dassen en daarvan worden er ook jaarlijks doodgereden. Dat zou betekenen dat in het oostelijk deel van Drenthe helemaal geen das zou leven. Daarom is het monitoren belangrijk."