Nieuwe kades van zand en leem moeten het Fochteloërveen nat houden en de bijzondere natuur behouden. Vanmiddag hielp gedeputeerde Henk Jumelet een handje mee bij de aanleg van zo'n kade.
Zijn fysieke bijdrage is klein te noemen, want in totaal moet er 50 kilometer kade worden vervangen in het Fochteloërveen. Daarvan is momenteel zo'n 2 kilometer daadwerkelijk vervangen. "Er moet nog heel wat zand verplaatst worden. Er is voor de komende 5 tot 6 jaren werk, heb ik me laten vertellen", zegt Jumelet.
CO2
Om de bijzondere natuur in het Fochteloërveen te behouden, is het vasthouden van water broodnodig. Het hoogveen werkt als een soort spons, dat bij regenval water opzuigt. Houten kades hielpen om het water in het gebied vast te houden. Maar door de opwarming van de aarde en de toenemende droogte, kwamen deze kades boven het veen te liggen en zijn ze gaan verrotten. En dus kans voor het water om het gebied uit te stromen.
Daardoor komt de flora en fauna in het bijzondere natuurgebied in gevaar. "Als we niks zouden doen, zouden zeldzame dieren uit dit gebied verdwijnen", zegt Enit Scholtens van Natuurmonumenten. "Dit gebied houdt verder veel CO2 vast. Maar als het droog komt te liggen, laat het die CO2 weer los."
Grof geschut
Er is de provincies Drenthe en Fryslân veel aangelegen het Fochteloërveen in stand te houden. "We werken als provincies goed samen en doen dat ook met de natuurorganisaties die hier betrokken zijn", zegt Jumelet. "We hebben hetzelfde doel: het behoud van deze bijzondere natuur en het robuuster maken van de omgeving."
Daarvoor is grof geschut nodig. Er is een depot gemaakt aan de rand van het Fochteloërveen, waar graafmachines en vrachtwagens af en aan rijden. Er wordt de komende 6 jaar 150.000 kuub zand en 100.000 kuub leem gebruikt voor de nieuwe kades. "Dat geeft wat overlast voor de omgeving", zegt Jumelet. "We zijn daarover in gesprek met de buurt, om die overlast zo veel mogelijk te beperken."
Het betrekken van de omgeving maakte dat het project niet een-twee-drie van de grond kwam. "De voorbereidingen hebben tijd gekost. Het aanleggen van 50 kilometer kade, vraagt om goede research. We hebben geleerd van vergelijkbare projecten", zegt Jumelet.
Duurzamer
Omdat de huidige kades lek zijn en er dus veel water verloren gaat, rijst de vraag of het vervangen van de kades in het Fochteloërveen niet te laat komt. "Ja en nee", twijfelt Scholtens hardop. "Twintig jaar geleden hebben we een deel van de de kades namelijk al vervangen voor houten kades. We gingen ervan uit dat die wel 30 of 40 jaar mee zouden gaan. Door verdroging is dat een stuk sneller gegaan."
De kades van zand en leem zijn volgens Scholtens een stuk duurzamer. "Die gaan makkelijk 100 jaar mee", zegt ze. "En het voordeel is dat, mocht je er wat aan willen doen, je er zo zand en leem bij kan doen."