Voor (amateur)fotografen, sterrenkundigen of natuurliefhebbers kon de week haast niet beter beginnen. Wie vannacht naar de hemel keek zag mogelijk niet alleen een vallende ster, maar ook het kleurrijke geheel van het noorderlicht.
Mooier wordt het niet, jubelden nachtbrakers met een camera, verrekijker of telescoop vannacht op sociale media. Het paarse noorderlicht sierde het uitzicht, met daar tussendoor een witte streep afkomstig van vallende sterren.
Of vallende sterren? Eigenlijk is het gruis, weet sterrenkundige Theo Jurriens. "Dat is ooit achtergelaten door een komeet", zegt hij. Het fenomeen staat ook wel bekend als de Perseïdenzwerm, waar de aarde rond deze tijd van het jaar langstrekt.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Deeltjes van de komeet verbranden in de atmosfeer als de aarde deze zwerm passeert. De gloeiende stukjes worden in de volksmond vallende sterren genoemd, maar zijn dat eigenlijk niet. Wie dit lichtende spoor heeft gemist, kan deze week nog in de herkansing.
Op zich is de Perseïdenzwerm niet zo heel bijzonder, vindt Jurriens, omdat het ieder jaar terugkomt. Toch stond hij vannacht in zijn tuin naar de hemel te turen. "Als je oplet, rond een uur of 1, kan je de planeten Mars en Jupiter boven de horizon zien. Eigenlijk kan je ze niet missen. Ik heb het met mijn telescoop gedaan, maar met een verrekijker kan je het ook zien. Het was in ieder geval een mooie bekroning van mijn nacht."
Op sommige plekken in de provincie kun je onder begeleiding van een gids een tocht maken. Dox Poiesz gaat vanavond met een groep het Aekingerzand op. Ze is zelf in het bezit van een stukje vallende ster.
(Tekst gaat door onder de video)
Noorderlicht
Jurriens heeft het noorderlicht niet opgemerkt, daarvoor moest je op andere plekken zijn. Zo spotte weerfotograaf Hans Buls het natuurfenomeen vanuit Sleen. Ook in Rolde was het licht te zien. Jarenlang hoorde je bijna niets over het noorderlicht in Nederland, maar het afgelopen jaar zijn we er al meerdere keren door verwend.
(Tekst gaat verder onder het kader)
Wat is het noorderlicht?
Het noorderlicht of poollicht ontstaat door uitbarstingen op de zon. Daarbij komen grote hoeveelheden geladen deeltjes in de ruimte. Door de aantrekkingskracht van de aarde worden deze deeltjes vooral naar de noord- en zuidpool getrokken, omdat daar het magnetisch veld van de aarde het sterkst is. De geladen deeltjes gaan met hoge snelheid door de atmosfeer en botsen op elkaar. Daar komt energie bij vrij, met als gevolg prachtige kleuren aan de hemel.
"Het heeft te maken met de zonnecyclus", verklaarde RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag eerder al eens. "Die cyclus is een golvende beweging van elf jaar. Nu zitten we in een periode waarbij de zonactiviteit op zijn hoogste punt is, waardoor er veel zonne-explosies zijn."
Het noorderlicht was dit jaar al te zien in maart, april en mei.