Midden in het dorp Sleen staat molen De Hoop. De aanblik is wat treurig maar dat is van tijdelijke aard: de wieken zijn eraf gehaald voor een broodnodige restauratie.
De Hoop is een stellingmolen; om midden in het dorp wind te vangen staat de molen op een verhoging en torent zo boven de huizen en bomen uit.
Herkomst
"Op deze plek staat sinds 1850 een molen", vertelt Jermo Tappel van Stichting het Drentse Landschap. "De oude molen is in 1914 afgebrand en toen is deze molen herbouwd. De molen is afkomstig uit Amersfoort. Hij is ooit verkocht, afgebroken en hiernaartoe gebracht." De korenmolen, De Gunst genaamd, stond destijds in Amersfoort te koop voor de sloop. Tussen 1953 en 1956 heeft molenmaker Huberts uit Coevorden de molen gerestaureerd. Op 24 juli 1956 werd de molen in gebruik genomen.
Ouderdom
"De wieken zitten normaal gesproken vast aan twee lange staven", legt Tappel uit. "Dat noemen we de roeden. Twee weken geleden zijn de wieken gedemonteerd. De roeden zijn ouder dan de molen en dateren uit 1899. Ze zijn dus meer dan honderd jaar oud, de oudste roeden van Drenthe. Ze waren toe aan een restauratie. De molenbouwer heeft ze meegenomen om ze in de werkplaats te herstellen."
Houtwerk
De houten onderdelen van de wieken zijn in de molen achtergebleven. "Verspreid door de molen liggen tientallen onderdelen", laat Tappel zien. "Ze worden door een groep vrijwilligers en de molenaar schoongemaakt, geschuurd en opnieuw geschilderd. Dankzij de fanatieke inzet van deze vrijwilligers kan de molen op ambachtelijke wijze hersteld worden en kan de molen straks weer draaien. De molenaar maalt hier nog altijd het meel voor de lokale bakker."