Sinds gisteren is de rust weer teruggekeerd in het bos, het broedseizoen is namelijk weer ingeluid. Maar door de stormschade en de sterfte door de letterzetter is Staatsbosbeheer nog niet helemaal klaar met alle activiteiten.
"We horen een winterkoninkje, een sijsje, er zit hier van alles", boswachter Albert Henckel loopt door het productiebos in Ruinen. "Voor sommigen is het broedseizoen al eerder begonnen."
De vogelgeluiden worden afgewisseld met de geluiden van werkzaamheden in het bos. "Wat je nu nog hoort is het uitrijden van het hout dat al gezaagd is. Dat mag nog iets langer en daar zijn we op dit moment mee bezig", legt Henckel uit.
"We houden wel rekening met het broedseizoen dat officieel 15 maart is begonnen en tot 15 juli duurt. Maar er zijn wat uitzonderingen in bepaalde stukken bos waar weinig vogels zitten of in dit geval ook fijnspar dat dood is gegaan van de letterzetter, een klein kevertje, waardoor er heel oppervlaktes aan kale bomen staan. Daar mogen we ook nog zagen."
Planning omgegooid
De storm, de letterzetter, ze gooiden roet in het eten van de planning van Staatsbosbeheer. "Toevallig waren we hier bezig met de velling", wijst Henckel naar de fijnsparren in Ruinen. "De aannemer had al een aantal vakken gedaan, maar kon weer opnieuw beginnen. Er is aan omgewaaide bomen wel wat extra geoogst, maar er is ook genoeg blijven liggen en dat doen we nu niet meer."
De prioriteit lag bij de wegen en veiligheid. "Voor ons was het alleen wat stressvol omdat mensen wel gebruik wilden blijven maken van de fietspaden en wandelroutes. Met de belangrijkste dingen zijn we eerst bezig geweest, we zijn nog niet helemaal klaar, maar dat komt wel."
Wat doet Staatsbosbeheer nou met al het hout?
Staatsbosbeheer ligt al jaren onder een vergrootglas als het gaat om houtproductie, waar de organisatie voor is opgericht en ook geld mee verdiend. "Er zijn mensen tegen bomenkap. Er zijn mensen die maken zich zorgen om de natuur", vertelt Henckel. "Maar we doen het natuurlijk wel zorgvuldig. De boswachter die over de planten en de dieren gaat, kijkt wel van tevoren in het bosvak voordat daar gewerkt wordt: zijn er dassenburchten? Of zijn er bijvoorbeeld mierennesten?"
Het neemt niet alle zorgen weg. "Soms schrikken mensen als ze hele stapels hout zien liggen. Maar die bomen komen uit de totale omgeving en zijn naar een centrale plek gebracht omdat een vrachtwagen ze dan makkelijker op kan halen. We zagen niet in de hele boswachterij er zijn ook stukken waar we niets doen."
Nederland Houtland
Volgens Henckel is Nederland een echt 'houtland'. Niet in de productie maar in het gebruik. "We gebruiken gemiddeld per persoon een kubieke meter hout per jaar. Dat moet wel ergens vandaan komen. Heel veel wordt geïmporteerd. Soms komt het uit landen waar niet zo zorgvuldig mee om wordt gegaan. De machines gaan straks naar Duitsland, daar mogen ze nog gewoon zagen, maar daar zitten ook vogels. Dat is het scheve eraan."
Sinds vorig jaar hangt Staatsbosbeheer aan de bomenstapels in het bos een label om te laten zien wat er met het gekapte hout gebeurt. Worden de bomen bijvoorbeeld gebruikt voor lange balken in bouwwerken? Verwerkt tot OBS- of MDF-platen? Of is het alleen geschikt voor papier en brandhout? Het moet de zorgen wegnemen en duidelijkheid geven. Een deel is gekocht door de houtzagerij in Geeuwenbrug waar Henckel zelf ook een bestelling heeft gedaan: hout voor een picknickbank. "Voor in het bos, dan hebben de mensen er ook nog wat aan."
Door: Josien Feitsma