Uit het hele land zijn boswachters naar het Drentsche Aa-gebied gekomen om kennis uit te wisselen over de natuur en het behoud ervan. Vandaag loopt boswachter Kees van Son van Staatsbosbeheer samen met zijn collega's door De Strubben-Kniphorstbosch vlak bij Schipborg.
Door de heide, langs Hunebed D17 en de strubben (eikenachtige bomen) wandelen bijna twintig boswachters door het gebied vol grafheuvels en andere historie. Ze genieten van al het moois dat Drenthe te bieden heeft. Onderweg komen ze een hazelworm tegen, een soort pootloze hagedis die meer op een slang lijkt. De mensen in de groep gaan er direct op af wanneer een Drentse boswachter het diertje oppakt. De interesse is gewekt en de gesprekken die volgen zijn oneindig.
'Kennis delen is kennis vermenigvuldigen'
Op vier verschillende plekken in het land vinden de kennisdagen plaats. Deze keer dus ook in de Drentsche Aa, vertelt boswachter Van Son. "Wij hebben hier drie dagen lang collega's op visite van wie ik heel veel kan leren. En ik kan hen ook dingen laten zien, zoals hoe ik met het gebied omga en welke excursies ik geef."
"Deze dagen zijn ooit opgezet door een Drent: Joop Kalb uit Norg", vertelt Suzanne van Buuren, adviseur organisatieontwikkeling bij Staatsbosbeheer. "Staatsbosbeheer is een landelijke organisatie met mensen die veel kennis hebben, maar Joop bedacht 25 jaar geleden dat die kennis ook gedeeld moest worden. Hij zei: kennis delen is kennis vermenigvuldigen. Dat concept is heel succesvol. Zet mensen bij elkaar en ze vragen aan elkaar hoe de ander te werk gaat, er met waterstanden wordt omgegaan, welke planten- en diersoorten de ander in het gebied hebben en wat wordt gedaan om die te behouden. De kennis die stroomt en dat is heel mooi om te zien."
Eigen waarde
Het is de eerste keer dat Van Son zulke dagen voor andere boswachters organiseert. In het verleden heeft hij wel op meerdere plekken meegedaan "Ik wil mijn kennis ook graag overdragen aan collega's, zodat zij ook mensen van cultuur kunnen laten genieten, op wat voor manier dan ook." Van Son gaat door: "Elk gebied heeft zijn eigen waarde. We willen natuurlijk allemaal over ons gebied vertellen: dat het mooi is, dat het leuk is om daar te komen. En om de natuur beter te kunnen beschermen. Dat kunnen we van elkaar leren."
(Tekst gaat verder onder de video)
Balans voor natuur en mens
Ralf van Bree is dertien jaar boswachter in Noord-Limburg en vaak in Drenthe te vinden. Hij vindt het leuk dat boswachter Van Son extra informatie geeft over een bepaald gebied. "Hier is het nat en bij ons is het vooral in de Maasduinen droog, maar recreatie heb je overal. Dat zorgt voor recreatievraagstukken: waar wil je de natuur vooral beschermen en waar wil je recreanten mooie bijzondere gebieden laten zien? Daar een goede balans in vinden is eigenlijk waar we met z'n allen een uitdaging in hebben. Dat verschilt niet als je in de klei zit, op de zandgrond of in een natte Drentsche Aa."
"De actualiteiten veranderen", gaat Van Bree door. "Dat geeft ook weer andere vraagstukken die je met elkaar deelt. Vandaar dat deze bijeenkomst het thema toekomstbestendigheid heeft. Hoe ga je met elkaar zorgen dat de natuur een robuuste plek in onze samenleving krijgt? Waarbij de natuur kan profiteren, maar ook inwoners van Nederland van natuurschoon kunnen genieten. Wat ook weer goed is voor ziel en zaligheid, zeg maar."
In harmonie
Met de vraag hoe de Drentsche Aa klaargestoomd kan worden voor een toekomst waarin mens en natuur in harmonie leven, worstelt Van Son. "Dat is een hele goede vraag", bekent de boswachter. "Ik weet alleen dat wij als Staatsbosbeheer ongelooflijk ons best doen om de natuurwaarden en cultuurhistorische waarden zo goed mogelijk te beschermen en om zoveel mogelijk mensen ervan te laten genieten. Als je ergens trots op bent, dan moet je het ook laten zien."