Er was werk aan de winkel in de Drentse bossen vandaag, want ook hier heeft storm Eunice flink huisgehouden. Omgevallen bomen versperden fiets- en wandelpaden en dat zorgde soms voor gevaarlijke situaties.
De bomen moeten snel worden weggehaald omdat fietsers auto's er tegenaan kunnen botsen, zoals vanmorgen gebeurde in Emmen. Boswachters waren vanochtend al vroeg op pad om de schade op te nemen. "Het is wel spannend. Want je gaat 's ochtends het veld in, maar je weet niet wat je aantreft", zegt Ronald Popken, ecoloog bij Natuurmonumenten.
In Zuidwest-Drenthe reden ze in drie teams door de natuurgebieden om te kijken waar problemen waren. Gevallen bomen werden met een kettingzaag in stukken gezaagd en in het bos gesleept. Popken: "Dood hout leeft. Er komen paddenstoelen op en kevers in. Daar reageren weer vogels op. Hij wordt langzaam weer opgenomen in het bosmilieu."
Grazers binnenhouden
Boswachter Henk Krol nam onder meer het Drents-Friese Wold voor zijn rekening. In zijn werkgebied grazen Galloway- en Sayaguesarunderen. Zijn prioriteit is het controleren van de afrastering die deze grazers binnen moet houden. Het schikdraad kan namelijk worden platgedrukt door omgevallen bomen.
Krol: "Als er bomen over de rasters vallen hebben de koeien de neiging om eroverheen te stappen. Het zijn wilde dieren dus dan hebben we echt een probleem om ze terug te vangen."
Bekijk hier onze reportage over de inspanningen van de boswachters een dag na storm Eunice:
De storm zorgt voor veel overlast bij mensen, maar voor de natuur is het niet alleen maar vervelend. Popken: "Op zich is het niet zo erg om een keer een storm door het bos heen te hebben. Soms is het wel goed."
Door de harde wind waaien veel bomen om en daar krijg je dan een open plek. Er komt meer licht en jonge bomen kunnen daar kiemen. Op het dode hout ontstaat nieuw leven waar weer andere dieren op af komen. "Er gebeurt tijdens een storm echt wel wat in het bos. Dat zorgt voor veel meer variatie", aldus Popken.
Boomvariatie
Veel aangeplante bossen in Drenthe bestonden vroeger bijna alleen maar uit fijnsparren. Deze zijn favoriet bij de letterzetter, een kever die bomen aantast. Deze bomen kunnen ook niet heel goed tegen storm. Nu, honderd jaar later, is het bos gevarieerder. Er staan bijvoorbeeld ook veel beuken en berken tussen.
Popken: "Daardoor is het minder gevoelig voor stormen. En daarom valt de schade relatief gezien nog mee."