Met tien collega's en in totaal 81.497 beterschapswensen voor de natuur, is boswachter Bart Zwiers uit Vries afgereisd naar Den Haag. Daar gaat hij in gesprek met politici en moet hun zelfgemaakte groene zetel duidelijk maken dat het niet goed gaat met de natuur. "Als je het niet doet voor jezelf, doe het dan voor de toekomst van je kinderen" stelt Zwiers.
Uit een recent Duits onderzoek blijkt dat de insectenpopulatie in de afgelopen 27 jaar drastisch is gedaald. En dus slaan de boswachters alarm. Daarin staan ze niet alleen, want 63 procent van de mensen die op de formerende partijen hebben gestemd, zeggen zich ook zorgen te maken over de stand van de natuur, blijkt uit een enquĂȘte van Natuurmonumenten. En dus gingen verschillende politici in Den Haag in gesprek met Zwiers en zijn collega's. Die hield daar een positief gevoel aan over. "Ook zij onderschrijven het probleem. Ze luisterden aandachtig naar ons verhaal en hebben het op de agenda staan", zegt Zwiers.
Zelfgemaakte groene zetel
Daar bleef de oproep niet bij. De boswachters kwamen voorbereid voor de dag. Zo werd er in de Tweede Kamer een zelfgemaakte, groene, duurzame zetel neergezet waarop honderden beterschapswensen zijn te horen. Opgenomen en ingezonden door mensen die de natuur een warm hart toedragen. Als een politici dan plaatsneemt op de zelfgemaakte zetel kan men het volgende horen:
- "Ik wens de natuur beterschap omdat we de natuur dat verschuldigd zijn. We zorgen al heel lang niet goed voor de natuur, terwijl wij het het hardst nodig hebben van alles!"
- "Ik roep de politiek op om de natuur beter te beschermen omdat zonder natuur de mens niks is."
- "Ik roep de politiek op om de natuur beter te beschermen, omdat de natuur afgelopen verkiezingen door (bijna) iedereen vergeten is, terwijl zij de basis is van alles."
'Geschrokken gezien de ontwikkeling van de afgelopen jaren'
Zwiers is blij met de aandacht en de tijd die de politici voor hen maken, maar benadrukt dat het noodzakelijk is. "Zowel de cijfers als het blote oog laten zien dat het echt een stuk minder gaat met de natuur. Uit onderzoeken blijkt dat verschillende ecosystemen op instorten staan. En als boswachter zie ik dagelijks dat er een stuk minder insecten te zien zijn, en dat er veel minder vogels te horen zijn in de natuur. Vooral als Drenthe zijnde hebben we een belangrijke functie om dat te waarborgen, gezien onze rijke natuur", stelt Zwiers.
'Voor je kinderen en de toekomst'
Het raakt Zwiers. De staat van de natuur ligt hem na aan het hart. "Als je het niet doet voor jezelf, doe het dan voor de toekomst van je kinderen. Als boswachter ga ik door waar ik mee bezig ben. Ik zit al 25 jaar in dit vak en als het aan mij ligt, komen daar nog 25 jaar bij", stelt Zwiers zelfverzekerd.