Boekweit is terug van weggeweest. Tot begin 1900 werd het veel in Nederland gegeten, maar in de loop der jaren verdween het gewas door de komst van aardappels en het gebruik van kunstmest. Iets wat boekweit niet nodig heeft. De Natuur en Milieufederatie Drenthe stimuleert de terugkeer met een campagne: de boekweit proeftuin.
De campagne start in het boekweitveld van biologische boer Kees Sijbenga in Hooghalen. "Boekweit is een heel mooi gewas. Het groeit heel snel en onkruidbestrijding heb je bijna niet nodig", aldus Sijbenga.
Schone teelt
Judith van den Berg van de Natuur en Milieufederatie Drenthe ziet meerdere voordelen in de terugkeer van het witte plantje. "Het staat lang in bloei, wel zo'n twee maanden", zegt Van den Berg. "Al die tijd is er nectar te halen voor insecten, wat de biodiversiteit enorm stimuleert. Ook is het heel makkelijk te telen zonder bestrijdingsmiddelen. Dus dat is ook een absolute winst."
Dat het plantje juist in Drenthe goed gedijt, is niet verrassend. "Het gewas doet het goed op arme grond", legt Sijbenga uit. "De zandgronden in Drenthe zijn daarom uitermate geschikt. Daarnaast heeft het weinig tot geen mest nodig en dat geef ik dan ook niet. Tegenwoordig met de stikstofproblematiek is dat heel fijn."
Boekweit biedt daarmee een duurzame optie voor de landbouw en draagt bij aan de biodiversiteit.