Het is een lust voor het oog; de bloemenweide van Katja Stijnis uit Holsloot is ook in dit seizoen nog een kleurrijk veld. Met het project wil Stijnis een steentje bijdragen aan de biodiversiteit in de gemeente Coevorden.
"Ik woon hier samen met mijn partner en de kinderen als ze in het weekend thuis zijn in Holsloot, op Marokko. We kweken bloemen en daarachter proberen we een inheemse bloemenweide te realiseren van zo'n twee hectare. We zien enorm veel nieuwe insecten, veel extra vogels, het is echt geweldig."
Verrassing
"Ondanks dat de bloei zo'n beetje over is, wemelt het van de hommels en de bijen. We zien zelfs wespen en veel zweefvliegen. En een witte klaproos, ik heb ze niet gezaaid maar opeens waren ze er", vertelt Stijnis.
Gebruik
Stijnis maakt op verschillende manieren gebruik van de planten in haar weide. "Ik probeer zoveel mogelijk zaden van inheemse bloemen te oogsten om in een ander gedeelte van het land te gebruiken. En ik verzamel bloemen en zaden om zalfjes, badzout en thee van te maken, al mag je het geen thee noemen. Alles is puur, zonder gif."
De tekst gaat verder onder de foto
Vluchtig
Een van de planten in de bloemenweide is de drie-urenbloem of Hibiscus trionum. De naam verwijst naar de bloemen die elk slechts enkele uren bloeien. De plant bloeit van juni tot september, de bloemen zijn crèmekleurig met een violette basis. "Ze geven bijna licht", aldus Stijnis.
Centrum
Een bijzonder onderdeel is het hart van Coevorden en Drenthe. Het is letterlijk een hart gevuld met gele ganzenbloemen, bieten en een rand van tagetes. "We staan hier in het hart. Het is een sociaal bewogen idee om gekregen bietenzaadjes te laten groeien en de bieten gezamenlijk te oogsten en uit te delen aan mensen die ze kunnen gebruiken. De gele ganzenbloemen staan voor de ganzenstad Coevorden en de oranje tagetes voor Nederland."