Drinkwaterleverancier WMD beheert waterwingebieden als natuurgebied omdat natuur de beste bescherming van het grondwater biedt, aldus 'blauwe boswachter' Peter Bartelds. Het bedrijf probeert verontreiniging van het grondwater te voorkomen en de WMD-terreinen worden dan ook zelden verpacht voor agrarisch gebruik.
In het geval van de biologisch-dynamische boer Kees Sijbenga is een uitzondering gemaakt. In de buurt van Beilen pacht de boer een stuk grond waar hij rogge op kweekt.
Natuurlijk
Het bedrijf van Sijbenga is sinds 2007 (deels) biologisch en sinds twee jaar officieel biologisch-dynamisch. "Ze stellen speciale eisen met betrekking tot meststoffen, dus niet teveel mest en geen bestrijdingsmiddelen. Maar we zijn een biodynamisch akkerbouw- en pluimveebedrijf, we gebruiken geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen."
Graansoorten
Sinds de middeleeuwen was rogge een belangrijke grondstof voor brood maar in de afgelopen decennia nam de productie ieder jaar verder af. "Rogge levert niet veel op", aldus Sijbenga. "Qua kilo's niet, qua prijs niet. Je kunt beter naar gerst of tarwe gaan. Maar rogge is wel een mooi gewas voor de grond. Het is lang, er komt weinig onkruid onder en het kan onkruid goed onderdrukken. Bovendien heeft het weinig last van ziektes, het is een gezond gewas."
Gebruik
Sijbenga gebruikt de rogge voor zijn kippen, maar hij zou liever zien dat er brood van wordt gebakken. "Het wordt interessanter als het meer de humane kant opgaat. Het zou mooi zijn als we weer Nederlandse rogge gaan eten, in roggebrood of in andere producten. We zijn al druk bezig om boekweit in de winkels te krijgen. Dat is ook een uitdaging, maar ik heb goede hoop dat het zal lukken. Het zou ook mooi zijn als rogge en andere producten uit de regio weer in de winkels komen, zodat men dat gaat eten en geen producten van ver weg."