Een bever die een groot aantal kilometers aflegt door vijandelijk gebied lijkt op het eerste gezicht niet bijzonder. In het geval van Bikkel - de bever met drie poten - is het dat wel.
Eind 2019 werd de jonge bever voor het eerst waargenomen op de wildcamera van Tonnie Sterken bij het Westerdiep, dat onderdeel is van de Drentsche Aa. Hij sleepte destijds een klem met zich mee aan de voorpoot. Sterken vreesde dat de bever ten dode opgeschreven was.
Beversporen
Bikkel verloor zijn poot maar overleefde. Uit nieuwe beelden van Frank Kruk blijkt dat de bever vanuit het Drentsche Aa-gebied naar het Paterswoldsemeer is getrokken. "Frank had veel knaagsporen gezien in het Paterswoldsemeer en we vonden een interessante bever-eetplek", vertelt vrijwilliger van Natuurmonumenten Sonja van der Wijk. "Ik dacht dat daar wel eens een oeverhol kon zitten, omdat er ook takken onder water uit de oever staken. Frank is daar gaan monitoren en zag aan het begin van de winter dat er op die plek aan een burcht werd gebouwd. Verderop werd zelfs aan een tweede burcht gewerkt."
Trektocht
Afgelopen weekend ontving Van der Wijk de verlossende beelden van Kruk. "Hij stuurde me een filmpje van een 'bever met een handicap'. Ik zat op het puntje van mijn stoel en zag meteen aan de poot dat het Bikkel wel eens zou kunnen zijn." Sterken is erg enthousiast over de beelden. Hij is van mening dat het Bikkel wel moet zijn, het is dezelfde poot die geamputeerd is op precies dezelfde plek. "Mijn inschatting op de kaart is dat hij 12 kilometer heeft gezwommen vanaf de geboorteburcht tot de nieuwe vestigingsplaats", aldus Sterken, die de bever voor het laatst in januari 2021 had waargenomen.
(de tekst gaat verder onder de video)
Gevaren
"Waarschijnlijk heeft Bikkel gebruik gemaakt van de faunapassage onder de A28", aldus Van der Wijk. "Onderweg is Bikkel door meerdere territoria van bevers gezwommen en dat moet een aanzienlijk avontuur geweest zijn voor dit gehandicapte dier. Bevers zijn behoorlijk territoriaal en dulden geen onbekende bevers in hun territorium. In dat geval kan er flink gevochten worden met de dood tot gevolg. Bikkel heeft al deze gevaren getrotseerd en is veilig aangekomen in het Paterswoldsemeer." De naam Bikkel kreeg de jonge bever van Van Der Wijk.
Begin
Natuurbeschermer Tonnie Sterken kreeg Bikkel als eerste voor zijn wildcamera en heeft het dier sindsdien gevolgd. "Op 23 oktober 2019 ontdekte ik een bever met een muskusratklem om de rechtervoorpoot. Het dier heeft daar ongeveer drieƫnhalve week mee rond gelopen. De poot is afgeknepen en gedeeltelijk afgestorven. Het dier gedroeg zich kranig en bouwde mee aan de familieburcht. Deskundigen verwachtten dat hij de winter niet zou overleven omdat het dier zijn vacht niet kon verzorgen maar de praktijk bleek anders." Het lijkt er zelfs op dat Bikkel een partner gevonden heeft. Op onderstaande wildcamerabeelden is de andere bever te zien met wie Bikkel samenleeft.