Bij-zondere Bed & Breakfast bijenchallenge

Zondag 04 Februari 2024
  • De paardenbloem trekt wilde bijen aan (Rechten: Herbarium Frisicum)

Zie je het al voor je, een wilde tuin vol bloemen en tevreden zoemende bijen? De Bijenstichting nodigt tuinliefhebbers uit om deze droom te realiseren en mee te doen aan de Bed & Breakfast voor Bijen challenge. Je helpt bijen en maakt kans op verschillende prijzen.

De uitdaging is als volgt: maak van je tuin een bloem- en voedselrijk toevluchtsoord voor bijen en leg dit vast zodat de rest van het land mee kan kijken.

Uitdaging

In iedere provincie wordt een winnaar gekozen. De regionale winnaars gaan door naar de landelijke verkiezingsronde. Zorg dat heel Nederland op jouw tuin stemt en wordt winnaar van de Bed & Breakfast Bijenchallenge 2024. De hoofdprijs bestaat uit een bijvriendelijk pakket naar keuze, een gratis ambassadeurslidmaatschap en een gratis workshop naar keuze.

Uitnodigen

De volgende factoren zijn van belang als je bijen in je tuin probeert uit te nodigen: voedselaanbod, nest- en schuilgelegenheid. Wilde bijen hebben voedsel nodig om te overleven en hun jongen groot te brengen. Inheemse planten met nectar en stuifmeel zijn geschikt. Met paardenbloemen, duizendblad, vlinderstruiken, krokussen en verschillende kruiden kom je al een heel eind. Denk aan planten die in verschillende periodes bloeien, zodat de bijen het hele seizoen door genoeg te eten hebben.

(de tekst gaat verder onder de video)

Afbeelding
Slechts 10 procent van de wilde bijen heeft iets aan een insectenhotel (Rechten: RTV Drenthe/Marike Goossens)

Onderdak

Van alle bijensoorten nestelt tachtig procent zich in de grond. Ongeveer tien procent nestelt in gangetjes in stengels of in hout, alleen voor die soorten heeft een bijenhotel zin. Naast zo'n hotel kun je denken aan zonnige en droge nestelplaatsen in de grond, in boomkluiten, holle stengels of dood hout. Kleine verschillen in hoogte en rommeltjes, microreliëf, bieden beschutting, oriëntatiemogelijkheden, warmte en nestmateriaal. Je tuin mag dus een rommeltje zijn.

Planning

Tussen maart en mei start je met het bijvriendelijk maken van je tuin. In september en oktober plant je bloembollen en zaai je inheemse zaden zodat het komende voorjaar goed begint voor de bijen. Vergeet niet om al je vorderingen vast te leggen. Eind oktober is de deadline voor het insturen van een online vragenlijst en je foto's. Half november worden de provinciale winnaars bekend gemaakt en kan de landelijke verkiezingsstrijd losbarsten. Begin december 2024 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Meedoen

Enthousiast geworden om jouw tuin om te toveren tot een bijenparadijs en een van de prijzen in de wacht te slepen? Meld je dan aan via de website van de Bijenstichting. Voor deelname wordt een eenmalige bijdrage van 2,50 euro gevraagd.

Lees ook:

Contact
opnemen