De bodem onder Peelo is is sinds vandaag een officieel aardkundig monument. Een speciale zandloper met daarin het zand dat onder de wijk ligt, is middenin de Asser woonwijk onthuld.
Dat Peelo wereldberoemd is, weten veel Drenten waarschijnlijk niet. Toch is de naam ´Peelo´ onder wetenschappers bekend vanwege een bijzondere grondlaag van fijn zand met daarin glinsterende stukjes. De bodemlaag is meer dan 400 duizend jaar geleden ontstaan. Na ontdekking ervan in 1973 kreeg het de naam Formatie van Peelo, maar het wordt ook wel Peelo-zand genoemd.
"Het is vooral beroemd omdat het heel karakteristiek zand is. Het is fijn, wit en er zitten glimmertjes in. Het komt in heel Noord-Nederland voor, maar is hier in Peelo voor het eerst ontdekt. Geologen kwamen er bij de aanleg van een nieuwe sluis achter dat dit zand anders was dan het zand dat we kenden. Daarom kreeg het de naam Peelo-zand", legt Anja Verbers van Landschapsbeheer Drenthe uit.
Aardkundig Monument
Om meer bekendheid aan de bijzondere bodem onder de woonwijk te geven, is een aardkundig monument ontworpen. Dit monument in de vorm van een zandloper staat middenin de wijk Peelo, in een parkje naast kindcentrum De Veldkei aan de Veenwalweg. Gedeputeerde Hans Kuipers en wethouder Bert Jan ten Oever onthulden het vanmiddag samen met een aantal basisschoolleerlingen.
"Ik woon al jaren in Assen, maar ik wist niet dat dit zand wereldberoemd is. En er zijn vast veel inwoners van Assen die dat ook niet weten. Het is toch fantastisch dat je in een wereldberoemde wijk woont of daar op school zit", vindt Ten Oever.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Daar zijn leerlingen Maithe en Delaya het helemaal mee eens. "Dit is best wel cool", lacht Delaya. Zij mochten de Asser wethouder een handje helpen met de onthulling.
De leerlingen van kindcentra De Veldkei en De Scharmhof kregen 's ochtend al uitleg over de bijzondere bodemlaag tijdens een educatief programma. "We leerden hoe zand eruit ziet onder een microscoop", vertelt Maithe. "En hoe je water uit een meer schoon kunt maken met zand", vult Delaya aan.
De geschiedenis ligt letterlijk onder onze voeten
Saskia Prakken, directeur kindcentrum De ScharmhofEen bijzondere dag, vindt directeur van De Scharmhof Saskia Prakken. "Het is uniek dat de geschiedenis letterlijk onder onze voeten ligt. En heel bijzonder dat onze scholieren daar kennis mee mogen maken."
Meer aardkundige monumenten in Drenthe
Peelo-zand is het elfde aardkundige monument in Drenthe. De monumenten markeren bijzondere gebieden in de Drentse natuur, de aardkundige waarden. In deze gebieden komt de geschiedenis van het landschap als het ware aan de oppervlakte. Voorbeelden zijn het Drouwenerzand en de Havelterberg. In de komende weken volgen er nog twee onthullingen van aardkundige monumenten, bij De Reest in Meppel en op de smeltwaterheuvel Hunnenkloosterberg in Echten.