Belevenissen van natuurfotograaf André Brasse

Vrijdag 26 Augustus 2022
  • Natuurfotograaf André Brasse (Rechten: Timanca Manak)

Hij brengt vele uren door met zijn fotocamera in het Drentse landschap. Tijdens het vastleggen van de natuur maakt André Brasse bijzondere momenten mee. Zijn belevenissen staan woensdagavond centraal in de ROEG! Hoek van de bibliotheek in Roden.

Die bijzondere momenten hebben gemeenschappelijk: veel geduld, een open blik en goed leren kijken, zodat je ook schuwe en dieren met schutkleuren kan herkennen.

'Foto-verhalen-verteller'

"Ik zie mezelf als foto-verhalen-verteller. Ik probeer een verhaal of boodschap in mijn foto's te leggen", zegt Brasse. "Een foto is voor mij goed als ze iemand raakt. Dan mag de foto fototechnisch niet goed zijn, ze doet wel haar werk." De foto, maak ook het maken van de foto, levert allerlei verhalen op. Brasse heeft diverse onverwachte ontmoetingen in het veld. Met dieren die opduiken pal voor zijn neus, maar ook voorbijgangers met wie hij in gesprek raakt.

Avond in de ROEG! Hoek

Op woensdagavond 31 augustus vertelt de natuurfotograaf meer over zijn belevenissen en onverwachtse ontmoetingen. Brasse neemt je mee in zijn kijk op natuur- en landschapsfotografie, in en rondom de Kop van Drenthe. De avond vindt plaats in de ROEG! Hoek van de bibliotheek in Roden. De entree is gratis, aanmelden voor deze bijeenkomst kan t/m 30 augustus via de website van de bibliotheek.

Femme fatale

In zijn 'Puur Natuur'-columns voor huis-aan-huisblad De Krant beschrijft Brasse zijn ontmoetingen in de natuur. Eigen ervaringen en natuurweetjes wisselen elkaar af. Brasse: "Hiermee breng ik lezers op een laagdrempelige manier met de natuur en landschap in hun woonomgeving in aanraking. Ik ga daarbij vaak uit van eigen ervaringen in het veld, aangevuld met diverse leuke wetenswaardigheden."Zoals die met de tijgerspin:

'De grote zwart-gele spinnen zijn de vrouwtjes. Ze kunnen wel twee centimeter groot worden en daar komen de poten dan nog bij. Ze behoren tot de grootste spinnen in ons land. Rond deze periode, in juli/augustus, vindt de paring plaats. De mannetjes zijn bruin en veel kleiner. Je ziet ze bijna nooit en daar is een verklaring voor. Het mannetje wordt na de paring meestal ingesponnen en als prooi opgegeten. Dus mannen opgelet, dat 'tijgerpakje' is wel degelijk een waarschuwing. Een echte femme fatale dus.'

Lees ook:

Contact
opnemen