Honingbijen, wilde bijen en andere insecten. De Aziatische hoornaar is er gek op. "Het dier heeft de vervelende eigenschap dat hij vrij veel insecten vangt en daar zijn we de laatste jaren behoorlijk zuinig op geworden", zegt Wilfred Reinhold van platform Stop Invasieve Exoten.
Onlangs werd in Hooghalen een Aziatische hoornaar gevangen. De koningin was bezig een nest te bouwen. Het dier is een invasieve exoot die normaal gesproken in Zuidoost-Aziƫ leeft. In 2017 werd het diertje voor het eerst een gezien in Zeeland. Sinds die tijd is het aantal hoornaars in Nederland toegenomen, vooral in Limburg, Brabant en Zuid-Holland leven er al veel. Twee jaar geleden werd er een in Meppel gevonden.
Provincie bestrijdt Aziatische hoornaars
"We proberen de Aziatische hoornaar zoveel mogelijk tegen te houden", legt Reinhold uit. "Dat doen we door mensen attent te maken op dit dier. Als je er een tegenkomt, kun je er een foto van maken en op waarneming.nl plaatsen. Dan komt de provincie in actie en gaat zij het nest opzoeken en het dier bestrijden. Is het een werkster, dan proberen ze een klein zendertje op het dier te plakken, waarna het dier ons hopelijk naar het nest leidt."
De kans bestaat dat de hoornaar die in Hooghalen is gevangen niet de enige Aziatische hoornaar is die in Drenthe rondvliegt. "Mogelijk vlogen er meerdere koninginnen rond die nu nesten maken en waarin ze zich voortplanten. Ze kunnen daar tot duizend hoornaars voortbrengen", weet de kenner. "Bovendien moeten al die larven die geboren worden, worden gevoed. Daarvoor zal het dier op jacht gaan naar allerlei insecten."
"Ik vind het een behoorlijke aanslag op de natuur", vervolgt Reinhold. "Daarnaast is het heel spijtig voor de imkerij. Die hebben al last van allerlei ziektes en dergelijke."