In de Drentse natuur komen verschillende invasieve exoten voor, dieren en planten die van oorsprong niet in onze provincie voorkomen. Deze soorten zijn niet gewenst omdat ze lokale soorten kunnen verdringen en zo schade toebrengen aan de biodiversiteit. In sommige gevallen vormen ze ook een bedreiging voor archeologische overblijfselen.
Midden op het Dwingelderveld laat Jan Reinders, expert invasieve exoten, zien hoe groot de Japanse duizendknoop wordt als je de plant ongemoeid laat. "Dit zijn oude stengels die iedere keer weer op de grond vallen. Er kan niks anders tussen groeien."
Tuinafval
De invasieve exoot heeft waarschijnlijk voet aan de grond gekregen omdat op die plek ooit tuinafval gedumpt is. Reinders: "Kennelijk zat daar duizendknoop tussen en die heeft kans gezien zich hier te vestigen en uit te groeien tot een oerwoud."
De Japanse duizendknoop kan wel vier meter hoog worden en is een van de meest invasieve soorten. De sterke wortelstokken en stengels brengen schade toe aan bouwwerken, leidingen en wegen.
(de tekst gaat verder na de video)
Oppervlakte
Zo'n 400 vierkante meter is met de plant besmet geweest. De bestrijding ervan is niet makkelijk want het gaat om een archeologisch waardevol gebied. "Het zou kunnen dat er nog overblijfselen uit de tijd van de raatakkers in de grond zitten", aldus Reinders. "We zijn hier oppervlakkig bezig om geen schade aan te brengen. Maar ook de Japanse duizendknoop an sich is al een verstoring van de archeologie die hier onder de grond zit."
Bestrijding
De Japanse duizendknoop kan op verschillende manieren bestreden worden. Aan elke methode zijn voor- en nadelen verbonden. Om de plant effectief te bestrijden is het in ieder geval noodzakelijk om de wortelstokken te verwijderen. Zo niet dan blijft de plant terugkomen.
Het oerwoud op het Dwingelderveld is inmiddels opgedoekt. De plek is gemaaid en de grond zo behandeld dat het zuurstofloos wordt. Tijdens dat proces fermenteren de oranjekleurige wortels en sterft de plant af.
De ROEG!-uitzending staat in het teken van invasieve exoten. Wil je meer weten over de gevolgen van de woekeraars voor flora en fauna, kijk dan de uitzending terug op de website.
Lees ook:
- ROEG! dossier over invasieve exoten
- Varkens smullen van Japanse duizendknoop op golfbaan en vakantiepark
- Japanse duizendknoop in Drenthe geƫlektrocuteerd