APK voor Drentse bomen in het bejaardentehuis

Zaterdag 07 September 2024
  • Erik Platje van de Bomenwacht controleert een beuk in Dalen (Rechten: RTV Drenthe / Vera Beuke)

'klop, klop, klop.' Met een hamer loopt Erik Platje van de Bomenwacht al kloppend een rondje om een monumentale beuk in Dalen. "Dat kloppen doe ik om te kijken hoeveel gezond houtweefsel er nog is." Een soort algemene periodieke keuring (APK) voor bomen dus, om te kijken of ze nog gezond en veilig zijn.

Drenthe heeft ongeveer zesduizend monumentale bomen. Drieduizend daarvan heeft de Bomenwacht in beheer. De afgelopen weken zijn er zo'n duizend bomen vanaf de grond gecontroleerd. Daaruit kwam naar voren dat er naar zo'n honderdveertig bomen extra moet worden gekeken.

Spechten en zwammen

En daarom stapt Platje met zijn hamer een hoogwerker in. "Je let dan bijvoorbeeld op of een specht zijn werk doet in de boom en te grote holtes maakt", legt collega André Efftink van de Bomenwacht uit. "Is een holte te diep dan bestaat de kans dat een zwam de boom kapot aan het maken is. En dat de boom dan op den duur omgaat."

Om een boom een monumentale boom te noemen, moet de boom aan bepaalde eisen voldoen. "We vinden dat een boom minimaal 150 jaar oud moet zijn", zegt Efftink. Maar niet elke boom die 150 jaar oud is, is daarmee automatisch een monumentale boom. De boom moet ook voor het beeld bepalend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de treurwilg op de begraafplaats in Gieten.

"Sommige bomen zijn uniek voor de omgeving," legt Efftink uit. "Een populier van 100 jaar voldoet misschien niet aan het criterium van de 150 jaar, maar een populier wordt niet zo oud. Dus dat is dan ook weer bijzonder."

Bomenbejaardentehuis

Afgelopen voorjaar was het nat en dat vonden veel bomen wel prettig. "We kunnen echt zien dat bomen weer wat bijtrekken van de droogte van de jaren daarvoor", legt Platje uit. "Behalve de plekken waar er sprake is geweest van wateroverlast. Als wortels te lang onder water staan, dan sterven ze af. Dat zien we op een aantal locaties ook."

Werken in een bomenbejaardentehuis, zo omschrijft Efftink zijn baan. De beuken in Dalen komen in ieder geval door de keuring en kunnen de komende jaren nog veilig in Dalen blijven staan. De hamer van Platje wordt weer opgeborgen. Over drie jaar worden de beuken weer gecontroleerd.

Lees ook:

Contact
opnemen