Afscheid landschapsbeheerder Erik de Gruijter: ‘Toch een beetje mijn kindje’

Donderdag 29 Februari 2024
  • Erik de Gruijter is trots op wat hij heeft betekend voor het Drentse landschap (Rechten: Landschapsbeheer Drenthe)

"Alsof je een dochter ten huwelijk weggeeft". Zo omschrijft directeur Erik de Gruijter van Landschapsbeheer Drenthe zijn afscheid vandaag. "Het gaat gepaard met weemoed en je hoopt natuurlijk dat het goed komt, maar daar heb ik alle vertrouwen in".

Na ruim zestien jaar draagt De Gruijter het stokje over aan Niek vom Bruch. Vandaag is zijn laatste officiƫle werkdag, maar hij zal zijn opvolger steunen zolang dat nodig is.

Natuurbeheer

Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw kent ons land natuurbeleid. Veel groen wordt vanaf die tijd met wetten beschermd. Het beheer is eerst een taak van de landelijke overheid, maar gaat later over naar de provincies. In 2007 zet Erik de Gruijter Landschapsbeheer Drenthe op. "Ik sprong eigenlijk in het gat dat de failliet gegane beheersstichting SOB achterliet. Ik wilde er met Landschapsbeheer Drenthe vooral voor zorgen dat meer mensen betrokken raakten bij het onderhoud van onze natuur en cultuur".

"Er waren zorgen in de samenleving over de achteruitgang van het landschap", gaat De Gruijter verder. "Niemand was echt verantwoordelijk voor alle onderhoud. Met Landschapsbeheer Drenthe zijn wij echt overal in de provincie te vinden, wij bemoeien ons met allerlei gebieden".

Tekst gaat verder na de foto

Afbeelding
Aanplant van de wilde narcis in 2022 (Rechten: Landschapsbeheer Drenthe)

De Gruijter stelt zich gelijk tot taak met zoveel mogelijk mensen de Drentse identiteit te behouden. "De inrichting van het landschap in Drenthe is anders dan in andere provincies, zo hebben we hier veel eikenbomen en bijzondere houtwallen. Een erf in onze provincie is vaak heel sober, elders veel uitbundiger, die Drentse eigenheid willen we behouden en dat lukt best goed".

Trots

Landschapsbeheer Drenthe weet sinds de oprichting menig Drent aan zich te binden. "We hebben tussen de 5.000 en 7.000 vrijwilligers die zich met regelmaat inzetten voor de Drentse natuur. De mensen werken altijd in groepen. Toen ik begon met landschapsbeheer waren er rond de 50 groepen, nu zijn dat er 500, daar ben ik wel trots op".

De organisatie schuift aan bij allerlei instanties voor overleg en geeft gevraagd en ongevraagd advies. "Ook bij de landbouwtransitie kunnen wij boeren die hun bedrijfsvoering aan willen passen een helpende hand toesteken."

Tekst gaat verder na de foto

Afbeelding
Vrijwilligers planten een haag bij een voedselbos in Koekange (Rechten: RTV Drenthe)

"Vooral het streekbeheer is van belang", zegt De Gruijter. "De grotere natuurgebieden zijn wel in goede handen van organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, maar juist de kleinere gebieden verdienen ook aandacht."

Slijtage

Het is volgens de natuurbeheerder van groot belang dat zijn stichting blijft bestaan. "Je ziet bijvoorbeeld duidelijk verschillen tussen dorpen waar wij wel en niet hebben gewerkt. We willen ook dieren helpen aan een goede leefomgeving, zo hebben we onder meer de knoflookpad goed kunnen helpen. En we hebben veel kunnen doen voor boerenlandvogels als de grutto en de kievit. We proberen de slijtage aan het landschap een halt toe te roepen en dat lukt ook wel, maar er moet meer gebeuren. We zien nu ook dat de rijksoverheid zich meer zorgen maakt over het landschap".

Bouwplannen

Natuurlijk zijn er ook in onze provincie allerlei plannen voor woningbouw en wegenbouw en die houdt Landschapbeheer Drenthe goed in de gaten. "Het gaat goed wanneer we goed samenwerken. Zo zijn we eerder betrokken bij het plaatsen van hoogspanningsmasten in Zuidwest-Drenthe. Wij kunnen dan helpen bij het inpassen in de natuur. We krijgen ze natuurlijk niet uit zicht, maar kunnen de omgeving toch aanpassen, zo houden we de vinger aan de pols".

Tekst gaat verder na de foto

Afbeelding
Niek vom Bruch volgt Erik de Gruijter op (Rechten: Landschapsbeheer Drenthe)

Erik de Gruijter gaat vervroegd met pensioen, maar blijft de komende tijd nog wel betrokken bij Landschapsbeheer Drenthe, onder meer om zijn opvolger Niek vom Bruch bij te praten. Het eerste half jaar zegt hij zich vooral bezig te zullen houden met klussen in en om zijn huis, want daarvoor heeft hij de laatste jaren veel te weinig tijd gehad.

Erik de Gruijter is komende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te gast in het Radio Drenthe-programma Cassata,

Contact
opnemen