Op de vele Drentse moestuincomplexen is het op dit moment een van de grootste ergernissen; de aangevreten jonge plantjes. En negen van de tien keer is de slak waarschijnlijk de boosdoener. Het is een goed slakkenjaar, maar daardoor is het voorjaar voor tuinierders er eentje met de nodige uitdagingen.
Slakkenexpert Jaap de Boer kijkt niet echt op van de grote hoeveelheid slakken. "Dit gebeurt meestal elk jaar, maar we hebben een paar droge jaren gehad. Vier jaar geleden was het zo warm dat we ons zorgen maakten over de slak omdat er amper een te vinden was. Het kan dus snel omslaan. Bij nat weer zijn ze actief en gaan ze veel eten", en dat merken we nu volgens De Boer. Hij verwacht dat we nog wel een tijdje last hebben van het beestje, maar dat hangt vooral af van het weer in de komende weken.
Corine van der Heide uit Grolloo is een van de tuinliefhebbers die wat extra werk te verzetten heeft door de slak. Ze is aangesloten bij VELT, de vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren. Veel van deze ecotuinen houden dit weekend een open dag, zo ook Corine met haar eetbare tuin de Koolgoorn. Ze geeft mensen graag uitleg over voedsel verbouwen en wat haar betreft dan ook op een ecologische manier.
Kippen en bierdood
"Ecologisch is voor mij heel belangrijk, je gebruikt geen bestrijdingsmiddelen. Zo zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk insecten, vogels en andere beesten een kans geeft", legt Corine van der Heide uit. Maar hoe zit het dan met de slak, wil je die ook echt een kans geven? De tuinierder uit Grolloo grijpt wel in bij de slak, maar dan zonder chemische middelen. Belangrijkste troeven voor Van der Heide zijn haar schoonouders. "Die gaan 's avonds nog even door de tuin en vangen de slakken, die voeren we onder meer aan de kippen. En ik hebben biervallen geplaatst, dan sterven ze een mooie dood. En voor een deel is het ook accepteren. Maar de hoeveelheid slakken is dit jaar wel heel erg."
'Klein aantal is vervelend'
Slakkenexpert De Boer vindt het slijmerige beestje ondergewaardeerd, zo vertelt hij bij ROEG!: "Er zijn heel veel verschillende soorten slakken, waarvan maar een klein aantal vervelend is. Een slak is best kieskeurig en eet juist het rottige, schimmelende blad op. Het zijn de opruimers van je tuin. Maar sommigen zijn ook gek op frisse, groene blaadjes."
Maatregelen tegen overlast
Volgens De Boer zijn er wel een paar dingen die je kunt doen tegen de overlast van slakken. "Je kunt een stukje karton neerleggen, of een houten plankje. Daar gaan de slakken opzitten en dan kun je ze wegbrengen. Wel een kilometertje verderop, want sommigen weten de weg goed terug te vinden." Corine van der Heide van de eetbare tuin in Grolloo zet het liefst in op andere beesten die slakken eten. "De kippen die hier rond lopen eten slakken. En we hebben op het terrein een poel gegraven, een fijne plek voor kikkers en die eten ook graag slakken."
Slakkenexpert De Boer komt tot slot nog met een tip om de honger bij slakken op een andere manier te stillen: "Je tuin minder aanharken en oud blad langer laten liggen, dat kan helpen."