Het arboretum in Assen is een omvangrijke verzameling bomen uit verre windstreken. In het 22 hectare grote park staan honderden verschillende soorten uit Amerika, Azië en Europa. Van het geplande aantal boomsoorten is inmiddels ruim tachtig procent aangeplant.
De eerste stappen werden gezet in 1997 en acht jaar later werd het bomenpark officieel in gebruik genomen. Vrijwilligers steken wekelijks de handen uit de mouwen om het park te onderhouden.
Wandelbos
Vrijwilliger Harry Berg staat in het Azië-deel. "Je ziet hier allemaal jonge bomen staan, maar ook wat oudere. In de bomentuin laten we zien hoeveel soorten er zijn. Het is vooral bedoeld als wandelbos. Het is vrij toegankelijk, dat is belangrijk voor de recreatie maar ook voor de instandhouding van de soort."
Boomspiegel
"Hier zijn we bezig om bij de jonge aanplant de boomspiegels, dat is de halve meter rond de jonge aanplant, vrij te maken van onkruid", legt Maarten Elderenbosch uit. "Daar strooien we houtsnippers in die weer afkomstig zijn van de takken van de berken die we omzagen. Het andere snoeihout wordt ook versnipperd. We verzamelen het op een bult vlakbij de boerderij en met een kar brengen we het bij de boompjes."
(de tekst gaat verder onder de video)
Ploegen
De vrijwilligers werken in verschillende ploegen. "Er moet heel veel gebeuren hier", aldus coördinator Simone Bakker. "We hebben een ploeg die vooral zaagt. Met kettingzagen voeren ze dunningen uit. En we hebben een ploeg die zorgt dat het water goed wegloopt. Op een ochtend lopen we een stuk van het bos door en omdat we elke dinsdag iets doen, kunnen we het toch zo maken als het nu is."
QR-codes
Voor bezoekers valt er ook wat te leren. "We hebben bij zestig mooie, bijzondere bomen een QR-code geplaatst", vertelt Elderenbosch. "In dit jaargetijde is het nog allemaal kaal, maar best leuk om hier te lopen. En dan scan je de QR-code op je telefoon en krijg je een heel verhaal over de boom."
Vrijwilligers
In het dertig voetbalvelden grote park is altijd wat te doen. "We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Iedereen is welkom", nodigt Bakker uit. "We hebben ook andere werkzaamheden die gebeuren moeten naast het beheer in het veld. Zo is er behoefte aan mensen die stukken kunnen schrijven of rondleidingen voor kinderen willen geven. Allerlei soorten mensen zijn welkom bij ons."