Aa en Hunze handelde in strijd met de wet bij verkoop natuurgrond aan camping Gasselte

Dinsdag 03 September 2024
  • Camping De Berken (Rechten: RTV Drenthe / Floor Visser)

De gemeente Aa en Hunze mag een perceel natuurgrond in Gasselte niet zomaar verkopen aan camping De Berken. Dat heeft de rechtbank in Assen bepaald na een kort geding. Andere campingeigenaren hebben volgens de rechtbank geen eerlijke kans gekregen om de grond ook te kunnen kopen.

De eisen die Aa en Hunze aan potentiƫle kopers stelde, zijn volgens de rechtbank in strijd met de wet omdat enkel De Berken daaraan kon voldoen. Daardoor is volgens de rechter geen sprake van een openbare verkoop van het ruim 6.000 vierkante meter grote perceel

Natuur verloren

De zaak was aangespannen door de Stichting Het Drentse Landschap (HDL), nadat de gemeente begin juli aankondigde de grond aan camping De Berken te willen verkopen. De natuurbeheerdersorganisatie zag met lede ogen aan dat een stuk bos zou worden veranderd in een campingterrein en liet weten dan liever zelf de grond te willen hebben.

HDL is eigenaar van het nabijgelegen Drouwenerzand, een Natura-2000-gebied. Bij een verkoop van het stukje bosgrond zou er schakel tussen verschillende natuurgebieden verdwijnen en daar is de natuurorganisatie fel op tegen.

Oneerlijke procedure

De rechter oordeelt nu dat Aa en Hunze ten onrechte concludeerde dat de eigenaar van De Berken de enige serieuze gegadigde voor de grond zou kunnen zijn. De eisen waaraan een koper moest voldoen zijn volgens de rechter zo opgesteld dat alleen die camping de grond had kunnen kopen.

Vooral de regel dat de toekomstige koper van de grond al een aangrenzend perceel moet bezitten, gaat er bij de rechter niet in. De Berken is namelijk de enige camping die al grond in de buurt bezit. Daarmee zijn andere campingeigenaren al bij voorbaat buitenspel gezet, en dat is volgens de rechter niet toegestaan.

Toch mag ook Het Drentse Landschap de grond niet zomaar kopen. De gemeente wil het bos alleen van de hand doen als er in de toekomst een kampeerterrein komt. Blijft het natuur, zoals HDL graag wil, dan blijft Aa en Hunze liever zelf eigenaar. De natuurorganisatie is daarom volgens de rechter geen gegadigde voor de grond.

'Blij, voor nu'

Rentmeester Sander Udding van HDL wil niet direct spreken van een overwinning. De gemeente zou de grond nog steeds aan De Berken, of een andere campinghouder, mogen verkopen. Daardoor zou er alsnog natuur verloren kunnen gaan.

"Ons doel is om op te komen voor de natuur en ervoor te zorgen dat die behouden blijft. Voor nu is dat gelukt, maar het blijft de vraag hoe dat in de toekomst zal zijn. De rechter vindt ons namelijk geen partij om de grond te mogen kopen", vertelt Udding.

'Samen om tafel'

Door de uitspraak gaat het hoe dan ook langer duren voordat de grond wordt verkocht. Dat is een streep door de rekening van de eigenaar van De Berken. Hij wil zijn bedrijf uitbreiden en had een voorkeurspositie om de natuurgrond naast zijn camping over te kunnen nemen.

Jos van der Weide, de eigenaar van camping De Berken, laat weten dat hij blij is dat Het Drentse Landschap de grond niet mag kopen. Hij weet nog niet wat de verdere gevolgen zijn van het vonnis. "Die zijn we nu aan het uitzoeken. Ik vind het vooral zonde van de tijd en de gemaakte kosten", zegt de campingeigenaar.

Van der Weide hoopt dat Het Drentse Landschap met hem om tafel wil om te praten over zijn uitbreidingsplannen. "Dat heb ik altijd al gewild en ook al eerder voorgesteld. Dan kunnen we met elkaar kijken wat er wel mogelijk is."

Gemeente reageert later

Aa en Hunze wil vandaag nog niet inhoudelijk reageren op het oordeel van de rechtbank. Via een woordvoerder laat de gemeente weten eerst de uitspraak te willen bestuderen.

Lees ook:

Contact
opnemen