65 Drentse boerenbedrijven vragen uitkoopregeling aan

Donderdag 29 Augustus 2024
  • De bedrijven zijn geïnteresseerd in de landelijke beëindigingsregeling (Rechten: ANP)

In de provincie Drenthe hebben 65 boerenbedrijven een aanvraag gedaan voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of de Lbv-plusregeling. Met deze regelingen kunnen bedrijven die volgens de overheid stikstof neerslaan op overbelaste Natura 2000-gebieden (een deel van) hun activiteiten stoppen, en daar krijgen ze dan overheidssubsidies voor terug.

De regelingen zijn vrijwillig en boeren kunnen zichzelf aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voorwaarde is wel dat de stikstof-neerslag van de veehouderij 2.500 mol of hoger is. Mol is de meeteenheid. 2.500 mol is de drempel voor de 'aanpak piekbelasting' waarmee de overheden het aantal grote uitstoters in de omgeving van natuurgebieden willen verminderen.

Drentse cijfers

De Lbv-regeling is in juli vorig jaar geopend en was ongeveer een half jaar beschikbaar. De Lbv-plusregeling opende ook in de zomer van 2023 en loopt tot december dit jaar. In Drenthe zijn met name melkveehouderijen geïnteresseerd in de regelingen. Dat is logisch want het overgrote deel van de stikstofuitstoot in de landbouw komt uit de veehouderij en Drenthe heeft vooral melkveebedrijven.

Van de 65 aanvragen komen er veertig uit de melkveehouderij, 17 aanvragen komen van varkenshouders, drie van pluimveehouders en van de categorie 'meerdere diersoorten' en twee vleeskalverhouderijen hebben een aanvraag bij de RVO gedaan.

In het hele land zijn 1.441 aanvragen gedaan, het grootste deel (554) komt van varkenshouderijen. Die zijn het meeste te vinden in Brabant, Limburg en Gelderland. Ook melkveehouders tonen, met 395 aanvragen, veel interesse in de regelingen. De meeste aanvragen worden gedaan in de provincies Gelderland (432), Noord-Brabant (339) en Limburg (257). De gemeente Ede in Gelderland kent met 76 de meeste aanvragen, gevolgd door Venray (Limburg) met 72 en Barneveld, ook in Gelderland, met 71.

Wat brengt de toekomst?

De Lbv-plusregeling eindigt in december dit jaar en er is nog geen nieuwe concreet voorstel voor boeren die zich vrijwillig willen laten uitkopen. "De nieuwe minister is nog aan het onderzoeken wat er voor in de plaats gaat komen, dus het is nog even afwachten", vertelt een woordvoerder van de RVO.

In het hoofdlijnenakkoord van de coalitie wordt uitkoop van agrarische bedrijven wel benoemd: "Eventuele uitkoop wordt gericht op verouderde bedrijven met de minst gunstige omstandigheden voor klimaat en/of milieu en dierenwelzijn." In de nieuwe plannen wordt wel nadrukkelijk genoemd dat de uitkoopregeling vrijwillig blijft en er geen dwang bij komt kijken.

Lees ook:

Contact
opnemen