Zomerkriebel #4: de worm

  • Wat weet jij van de regenworm?

Zijn ze je wel eens opgevallen? Regenwormen zitten vooral in de bodem maar met een schepje kun je ze tevoorschijn toveren en voorzichtig van dichtbij bekijken. Ze zijn langwerpig, hebben geen poten en kunnen wel dertig centimeter lang worden.

Wist je dat er grijzen en rode wormen zijn? Jeroen Onrust doet al jaren onderzoek naar regenwormen en legt uit waarom die kleine wormen zo belangrijk zijn voor de natuur. Kijk je mee?

Tip: wil je weten hoe je wormen tevoorschijn tovert? Je ziet het op deze pagina. Misschien wil je wel een composthoop maken zodat je nog meer wormen kunt vinden? Bekijk hier hoe je dat doet.

Nachtdieren
Regenwormen werken hard om de bodem vruchtbaar te maken. Rode wormen doen dat vooral als het donker is. Maar ze laten wel allerlei sporen achter die je overdag kunt opzoeken. En als je een compostfabriekje maakt kun je ze van dichtbij bekijken. Download deze en andere doe-tips hieronder.

Doe mee
Download de doe-tips door op de link te klikken.

  • Wist je dat regenwormen haren hebben? En geluid maken? Bekijk en beluister het met Doe-tip nr. 1 Een harig lijf!
  • Hoeveel dode bladeren en groenteresten kunnen wormen opruimen? Je komt erachter met Doe-tip nr. 2 Compostfabriekje maken
  • Tijd voor een bijzondere opdracht. Gebruik wat aarde voor Doe-tip nr. 3 Een aardig schilderij

Contact
opnemen