Wat ligt er verstopt in de bodem bij hunebed D34? Studenten van de universiteit in Groningen zijn er ontzettend nieuwsgierig naar. Met een schep graven ze heel voorzichtig het zand bij het hunebed weg.
De studenten horen bij een team van onderzoekers. Het is heel bijzonder dat ze bij een hunebed mogen graven. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland: ze zijn meer dan vijfduizend jaar geleden gebouwd. Vijf vragen aan student Sytse Wilmink. Hij heeft al heel wat zand weg geschept en is al dagen aan het graven.
Je volgt een 'zware' studie?
"Ja dat klopt. Nou ja, zwaar... in de laatste weken van het jaar moeten we een beetje graven. Ik studeer archeologie, dat houdt in dat je onderzoek doet naar mensen, naar samenlevingen die er niet meer zijn."
Jullie zijn nu bezig bij hunebed D34, waarom?
"We zijn benieuwd naar het terrein rondom het hunebed: hoe werd het terrein rondom het hunebed gebruikt? Vonden er ook activiteiten plaats? Was het ook belangrijk voor de mensen, of werd het terrein juist vermeden?"
Je staat bovenop de onderzoeks-plek, moet je heel voorzichtig zijn?
"Het is niet zo dat hier alleen maar breekbare dingen liggen. Die zien we gelukkig wel aankomen."
Tekst gaat verder onder de video:
Wat zou je hier kunnen vinden?
"Bijvoorbeeld scherven van potten die mensen gebruikten. Die hebben we al in een van de putten gevonden - zo noem je deze grote zandbak: een put. Ook stukjes vuursteen. Twee stukken steen sloegen de mensen op elkaar, ze probeerden er gereedschap van te maken. Als je iets op elkaar slaat, dan vliegt er ook afval af, en dat afval vinden we nu terug."
Zijn jullie ook op zoek naar een schat?
"De grootste schat is natuurlijk de kennis! De echte 'schatten' zijn al honderd jaar geleden opgegraven en ligt in de musea. Er ligt hier niks meer waar je miljonair van wordt."
Lees ook: Eerste ontdekkingen in archeologisch onderzoek bij hunebed Valthe